nav-Id: 1618944 - doc-Id: 1617637

Vier generaties Rodenstock

Kom meer te weten over de bekende Duitse ondernemersfamilie en over de geschiedenis van ons bedrijf.

Randolf Rodenstock: 1990-2003

Randolf Rodenstock treedt na zijn studie natuurkunde en een MBA-opleiding aan het instituut INSEAD in Fontainbleu (Frankrijk), in 1976 toe tot het bedrijf. Eerst leidt hij het bedrijf samen met zijn vader. In 1990 neemt hij de totale verantwoordelijkheid op zich. Hij herstructureert het bedrijf, zodat het aan de eisen van de toenemende globalisering kan voldoen.

Vanwege de stijgende kosten verplaatst Randolf Rodenstock een groot deel van de productie naar het buitenland, waardoor de concurrentiepositie behouden blijft. Met geduldige maar krachtige hand moderniseert hij het bedrijf en richt hij zich op de kernactiviteit ‘bril’.

In 2002 geeft Randolf Rodenstock het familiebedrijf een structuur waarmee het geschikt is voor de kapitaalmarkt. Hij laat aandeelhouders van buiten de familie toe, waarmee hij de weg vrijmaakt voor een beursgang. In 2003 legt hij het voorzitterschap van de raad van bestuur neer en treedt hij toe tot de raad van commissarissen. In deze functie blijft hij aan de Rodenstock Group verbonden.

Vandaag de dag is professor Randolf Rodenstock directeur-aandeelhouder van de familieholding Optische Werke G. Rodenstock GmbH & Co. KG (OWGR). Bovendien bekleedt hij talrijke ereambten. Zo is hij na vijftien jaar voorzitterschap van het Verband der Bayerischen Metall- und Elektroindustrie (VBM) en de Vereinigung der Bayerischen Wirtschaft e.V. (vbw) nu erevoorzitter van de vbw.
Hij is vicevoorzitter van de Bundesvereinigung der Deutschen Arbeitgeberverbände (BDA), lid van het presidium van het Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI) en voorzitter van het Roman Herzog Institut.

Rolf Rodenstock: 1953-1990

De gepromoveerde en gehabiliteerde bedrijfseconoom Rolf Rodenstock neemt in 1953 de leiding over van zijn vader. Hij realiseert de heropbouw en het economisch wonder van Rodenstock. Rolf Rodenstock geldt als een van de meest uitgesproken ondernemers van de jonge Bondsrepubliek Duitsland.

Behalve op brillenglazen richt hij zich vooral op de fabricage van monturen en daarmee legt hij het fundament voor de bloei van het merk Rodenstock. Onder zijn leiding worden moderne industriële plannings- en productiemethoden geïmplementeerd en worden er in vele landen dochterondernemingen opgericht.

Daarnaast bekleedt Rolf Rodenstock ook maatschappelijke functies met verantwoordelijkheid. Zo leidt hij van 1978 tot 1984 het Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI). Van 1966 tot 1978 is hij hoofd van het Institut der Deutschen Wirtschaft (IW). Van 1971–1990 staat hij aan het hoofd van de Industrie- und Handelskammer (IHK) voor München en Oberbayern.

Alexander Rodenstock: 1905-1953

In 1905 treedt Alexander Rodenstock op zijn tweeëntwintigste toe tot het bedrijf. Op aandringen van zijn vader heeft zijn studie natuurkunde en economie afgebroken. In 1919 neemt hij de leiding van het familiebedrijf over.

Op het moment dat hij tot het bedrijf toetreedt, heeft Rodenstock 200 werknemers. Bij zijn dood in 1953 is dat aantal vertienvoudigd. Zijn tijdperk kenmerkt zich door uithoudingsvermogen en vasthoudendheid. Tegenover groeifases zoals vóór de Eerste Wereldoorlog en in de jaren dertig staan rampzalige ontwikkelingen zoals twee wereldoorlogen en een economische wereldcrisis.

Ondanks al deze wisselende omstandigheden houdt Alexander aan het private karakter van het familiebedrijf vast. Hij weerstaat overnamepogingen en de gedwongen fusie met een concurrent tijdens het nationaalsocialisme.

Alexander Rodenstock staat bij de radenrevolutie in München aan de kant van de burgerlijke antirevolutionairen en van 1919 tot 1925 zit hij voor de Bayerische Volkspartei in de gemeenteraad van München. Daarnaast bekleedt ook Alexander Rodenstock talrijke ereambten in economische, maatschappelijke en politieke organisaties.

Josef Rodenstock: 1878-1905

Op 1 januari 1878 neemt Josef Rodenstock (32), een marktkramer van zelfgemaakte meetinstrumenten en brillen, met zijn broer Michael de leiding van het in 1877 opgerichte bedrijf “G. Rodenstock” in Würzburg over.

Al in 1883 vestigt hij zich in München, waar ook tegenwoordig nog het hoofdkantoor zit.

Deze selfmade man, die risico's durft te nemen, kan getypeerd worden als uitgesproken vindingrijk, moedig en buitengewoon intelligent. Hij is rechtvaardig, behulpzaam en humoristisch, maar kan vreselijk woedend worden om fouten of onkunde. Met veel energie en inzet bouwt hij het bedrijf helemaal van de grond af aan op. Hoewel hij spoedig zeer vermogend is, blijft hij een bescheiden leven leiden.

Als ondernemer gaat hij de strijd niet uit de weg als hij ervan overtuigd is dat het voor de ontwikkeling van zijn bedrijf belangrijk is. Hij gaat de confrontatie aan met ‘onprofessionele brilhandelaren’, hij procedeert tegen concurrenten en strijdt tegen oogartsen die zich over de voorlichtingsgeschriften van Rodenstock beklagen.